Deventer is boekenstad bij uitstek. Al vele eeuwen worden hier boeken gemaakt, bewaard en verkocht. Dat was al zo in de 15e eeuw en dat is nu nog steeds zo. Deventer kent een groot aantal uitgeverijen en drukkerijen van landelijke naam en faam. De stad biedt een ruim en gevarieerd aanbod van boekhandels en antiquariaten. Het hele jaar door zijn er tal van activiteiten in relatie tot het boek, waaronder de Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa (altijd de eerste zondag van augustus). Deventer biedt twee grote bibliotheken: de Bibliotheek Deventer en de Athenaeumbibliotheek.

Het eerste gedrukte boek

In 1477 drukte Richard Paffraet het eerste boek volgens de nieuwste boekdrukkunst, de Liber Biblae Morali. Aan het eind van de 15e eeuw was hij samen met Jacob van Breda als Deventer boekdrukkers verantwoordelijk voor het grootste deel van alle uitgaven in Nederland. Daarmee was Deventer een van de belangrijkste drukkerscentra van Europa.

Drukkerijen & uitgeverijen

De stad is steeds een belangrijk grafisch centrum gebleven, met vele drukkerijen en uitgeverijen. Kluwer is één van de grootste uitgeverijen in Nederland en is sinds haar oprichting in 1889 in Deventer gevestigd. De grootschalige drukkerij Roto Smeets bestaat helaas niet meer. 

Boekhandels & Antiquariaten

Deventer Boekenstad komt u vooral tegen in de vele boekwinkels en antiquariaten die in de stad gevestigd zijn. Bent u op zoek naar een zeer bijzondere uitgave of editie van een bepaald boek, dan is de kans groot dat u het in één van de vele boekhandels of antiquariaten in Deventer zult tegenkomen! Op www.deventerantiquariaten.nl is een uitstekend boekenzoekprogramma te vinden, hier vindt u bovendien informatie over diverse activiteiten georganiseerd door de antiquariaten. Kijk hier voor een overzicht aan boekhandels en antiquariaten in Deventer.

Literaire Evenementen

In Deventer worden veel culturele evenementen georganiseerd met een literaire achtergrond. Denk bijvoorbeeld eens aan de Deventer Boekenmarkt, de Grootste van Europa, maar er staan in Deventer nog veel meer bijzondere literaire activiteiten op het programma. Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van literaire evenementen.

De schatkamer van Deventer Boekenstad

Deventer Boekenstad opent de deuren van haar schatkamer! In de expositieruimte in de monumentale Proosdij, onderdeel van de Bibliotheek Centrum, zijn wisselende tentoonstellingen met unieke boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek te zien. Er is veel te ontdekken over de rijke boekgeschiedenis van de Hanzestad! Meer info: www.bibliotheekdeventer.nl/athenaeumbibliotheek