In de Grote of Lebuinuskerk vindt op zondag 5 augustus de Manifestatie Boek der Boeken plaats, georganiseerd door het Nederlands Bijbelgenootschap en de Protestantse Gemeente Deventer.

Lebuïnusmonoloog

De manifestatie start om 10.00 uur met een viering in de Grote of Lebuinuskerk. De viering schenkt onder meer aandacht aan het jubileumjaar 2018. Precies 1250 jaar geleden bracht zendeling Lebuïnus de Bijbel voor het eerst naar Salland en Deventer. Daarom houdt de Overijsselse provinciedichter en Deventer verhalenverteller Boudewijn Betzema tijdens de viering een ‘Lebuïnusmonoloog’.

De Bijbel ervaren

Na de viering is de Bijbel te ervaren in een vier meter hoge Bijbel Dichtbij. Wie deze Bijbel binnenwandelt, kan via een audiotour van enkele minuten kennismaken met het bijzondere boek de Bijbel. Het Nederlands Bijbelgenootschap – eigenaar van deze megabijbel – geeft bij zijn stand gratis het boekje De Bijbel in één uur weg.

Naast de megabijbel is er voor jong en oud nog van alles te beleven. Er worden oude en nieuwe bijbels en andere boeken verkocht, een kunstenaar geeft een diavoorstelling, de kerktoren is te beklimmen en voor kinderen is er een creatieve kinderhoek.

Boekenmarktconcert

Om 14.00 uur en 15.30 uur wordt alles een half uurtje stil gelegd voor het Boekenmarktconcert. Jan Pieterszoon Sweelinck, die gedoopt is in de Lebuïnuskerk, staat centraal in een verrassend programma met werken van Sweelinck en zijn tijdgenoten door het Uriëlconsort, luitenist Michiel Niessen, Anneke Smeets. Daarbij bespeelt organiste Kirstin Gramlich het grote Holtgräve-orgel. De muziek wordt omlijst met sprankelende poëzie uit de 16de en 17de eeuw.

Het programma van de manifestatie met tijden is te vinden op: www.bijbelgenootschap.nl/nieuws.

Datum en tijd: zondag 5 augustus van 10.00-17.00 uur
Locatie: Grote of Lebuinuskerk (Grote Kerkhof, ingang onder de toren)
Toegang: gratis