Deventer Woordwaarde Festival

Deventer Woordwaarde Festival tijdens de week van de Boekenmarkt 2023

Ontdek deze zomer de ultieme ervaring voor taalliefhebbers in Deventer! Laat je hart sneller kloppen tijdens het Woordwaarde Festival, geïnspireerd door de Deventer Boekenmarkt. Samen met de culturele instellingen in de stad, brengen we de derde editie van dit festival van 3 t/m 6 augustus 2023. Het Woordwaarde Festival is dé plek waar boeken, taal en literatuur tot leven komen.

Deventer boekenstad

Dat zo’n festival in Deventer plaatsvindt, is geen toeval. De stad is onlosmakelijk verbonden met het boek. Met de Deventer Boekenmarkt, de Athanaeumbibliotheek − oudste bibliotheek van Nederland −, antiquariaten, uitgeverijen en talloze bekende schrijvers is Deventer bij uitstek een stad van taal. En dat mag gevierd worden.

Het resultaat is een gevarieerd programma met voorstellingen, films, workshops, maar ook een Rijm & Spijs-brunch, een mini-bieb fietsroute en een tuinconcert. Zo komen taal en literatuur zo dicht mogelijk bij de bezoeker. Ook worden ‘oude bekenden’ onderdeel van het festival en vormt de Deventer Boekenmarkt – de grootste boekenmarkt van Europa – de climax aan het einde van het festival.

Voor iedereen

En dat is terug te zien in het gevarieerde programma. Waar de bibliotheek zich richt op het lezen en voorlezen voor alle leeftijden, richten de Nieuwe Oost en het Burgerweeshuis zich op andere vormen van taal, zoals muziek en spoken word, om jongeren te inspireren. Zo is de programmering niet alleen stadsbreed gedragen: het is ook op de hele stad gericht. Een festival voor íedereen.

Programma WoordWaarde festival  

Stap in de wereld van woorden en laat je verrassen. Tijdens dit unieke festival kun je genieten van een breed scala aan activiteiten.  

Donderdag 3 augustus  

Op donderdag 3 augustus vindt een besloten opening plaats van het WoordWaarde festival.
Tevens starten diverse activiteiten die van 3 t/m 6 augustus plaatsvinden. 

Schrijfworkshops  
Bibliotheek Deventer organiseert t/m 5 augustus een serie van 4 schrijfworkshops leren deelnemers aan de hand van inspirerende schrijfoefeningen beter schrijven onder leiding van een schrijfdocent. De workshops zijn voor alle leeftijden en afzonderlijk van elkaar te volgen. De workshops kosten maar 2,50 euro per workshop en inschrijven kan via de Bibliotheek. 

Boekpresentaties Schrijvende kunstenaars bij Galerie DNA van donderdag 3 t/m zondag 6 augustus. Laat u verrassen door de symbiose van kunst en literatuur en profiteer van een speciale boekverkoop van twee kunstenaars/schrijvers: Willy van de Beek en Patricia Achenbach-Veira. Elke 25e bezoeker ontvangt het boek ‘de schilder schrijft’. 

Geert Groote en de Kloof. Bezoek de expositie kansenongelijkheid in de samenleving van Hanze tot nu. Ervaar het indrukwekkende kunstwerk van Gerhard Lentink dat u, als bezoeker, plaatst in de kloof tussen twee mensbeelden. Speel daarna het interactieve klovenspel, maak voor u de beste keuzes en ervaar de consequenties. De tentoonstelling is nog tot december te zien.  

De stadsdichter leest voor. Poëtische ontmoeting op sfeervolle, huiselijke locatie in de binnenstad. Laaf u aan de woorden over alledaagse en bijzondere schoonheid van stad en ommelanden, van binnen- en buitenwereld. Over mooie stadse types en gebeurtenissen, maar ook over onopvallende hoekjes, kleuren, getallen en het nut van bochten in de weg. Zet u neer en luister uw oren open, ogen dicht Betreed daarna de stad, de wereld zie haar in een ander licht. U kiest een titel uit de kast met 99 laatjes bij de Tekstwinkel aan de Noordenbergstraat 21en de stadsdichter Alied van der Meer leest voor op donderdag 4 en vrijdag 5 augustus om 11.00 en 16.00 uur. Ook verzoeknummers zijn mogelijk. Entree is € 5,- pp (contant). Aanmelden kan via alied@detekstwinkel.nl. 

Vrijdag 4 augustus  

Wartaal in de Hip. Ook dit jaar vindt het populaire Groot Deventer Dictee onder leiding van Wim Daniëls plaats in de Hip. Zwoegend, voorovergebogen, met zweethandjes hopen dat je al die vermaledijde instink woorden goed opschrijft. Gemaakt door Wim Daniëls; de huis-dictee-schrijver van Podium de Hip. Aan hem is het wel toevertrouwd om een net zo geestig als lastig dictee te schrijven. 

Lezing van Wim Daniëls. Wat zegt een klassenfoto van toen: alles of niets? Wat was de moedertaal van al die kinderen: dialect, de standaardtaal of nog een andere taal? Wie bepaalde je vervolgopleiding: het schoolhoofd, een toets, je ouders of was je het zelf? Wat is er van iedereen geworden? Wim Daniëls kijkt in de theaterzaal van de Bibliotheek om 14.30 uur terug naar zijn jeugd en hoort graag iets over uw jeugd. Kaarten kosten 7,50 euro zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek Deventer. 

The Fly. Een spectaculaire en adembenemende zomertentoonstelling in de Bergkerk. Jan Verburg’s “The Fly” is een Kunstzinnige Interpretatie van William Blake’s meesterwerk. Tijdens de expositie spelen licht en geluid een spel met de doeken die opstijgen in een reusachtige tent. Laat je verrassen en confronteren: stap binnen in een magische wereld. De entree voor The Fly is 9 euro p.p. 

Ook vandaag leest de Stadsdichter voor bij de Tekstwinkel.

Zaterdag 5 augustus  

Schrijvers op het terras. Op het balkon van Mimik, bij Paamstra in het café, in de tuinkamer en op het terras van de Bibliotheek tref je van 14.00 tot 17.00 uur taalkunstenaars aan. Maarten Spanjer, Suzanna Jansen en Marc Daniel van Biemen hebben hun koffer gepakt en reizen van de ene naar de andere locatie met hun bonte bagage. Tijd voor lichte ironie, bizarre ontmoetingen, muziek, fijnzinnige vondsten, cabaret, wonderlijke en originele verhalen, vindingrijke invalshoeken en gloedvolle performances. 

Literaire activiteit in het museum Eicas. ‘Overweldigend, niet overweldigd: Nescio, de natuur en wij’. Dichters van het Deventer Dichterscafé laten zich inspireren door het Vierluik ‘Schilderij voor Bavink’ van Reinder van der Woude dat momenteel te zien is bij Museum EICAS. Van 11.00-12.00 uur in Cafe Orez. Vrije toegang tot het café waar de dichters een voordracht houden. 

Ook vandaag leest de Stadsdichter voor bij de Tekstwinkel. 

Zondag 6 augustus  

Maak je klaar om je literaire dorst te lessen op de grootste boekenmarkt van Europa! Op zondag 6 augustus, gaat de 33e editie van de Deventer Boekenmarkt van start. Duizenden boeken van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland voorzien in het beste literaire aanbod. Diverse locaties: Brink, Zandpoort, Grote Kerkhof, Duimpoort, Nieuwe Markt, Vispoort, Welle, Onder de Linden en Kapjeswelle Van 9.30 – 17.30 uur. Gratis toegankelijk. 

Tijdens de boekenmarkt vinden ook tal van activiteiten voor taalliefhebbers plaats. Boekhandel Broekhuis organiseert ‘Signeren aan de IJssel’ met een heuse auteur signeer marathon. O.a. Freek de jonge zal hierbij aanwezig zijn. Rudolf Spoor geeft een lezing bij Boekhandel Praamstra over zijn boek ‘Van maan tot traan’. Het Danslab speelt: ‘Hier en nu’. Met dansimprovisatie als theatervorm en woorden als muziek. Er kunnen verhalen gesnackt worden bij Snackgelok. Studio Tiep Miep komt gedichtjes ter plekke op maat maken. Mobiel Vinyl draait golden oldies. In de Lebuïnus kerk is een kleine boekenverkoop en vinden Hanzeconcerten plaats.  

Niets missen? Kijk dan hier voor het complete programma of haal de flyer op bij de VVV-winkel in Deventer.