Programma rondom Deventer Boekenmarkt 2023

Nog meer te doen!

Tijdens de Deventer Boekenmarkt is er een omvangrijk randprogramma met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Tevens zijn de winkels geopend vanwege koopzondag.

The Fly – Tentoonstelling

Stap binnen in de Bergkerk in Deventer en betreed een bijna futuristische wereld. In het middenschip rijst een reusachtige tent op van meer dan 21 meter hoogte. Eenmaal binnen word je meegevoerd door een leporello dat zigzagt door de tent, als een slang van de Schepping. Deze concertina is ruim 70 meter lang en slechts een onderdeel van een Gesamtkunstwerk met meer dan 100 werken van Jan M. Verburg. Licht en geluid spelen een spel met de doeken die opstijgen tot aan de nok van de tent. Jan Verburg’s “The Fly” wordt hierin gepresenteerd. “The Fly” is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van romantische, visionaire dichter en etser: William Blake.

De expositie is een ware belevenis, geïnspireerd door het revolutionaire Philips Paviljoen uit 1958. Wees voorbereid om verrast en geconfronteerd te worden. Mis deze unieke ervaring niet!

Data en tijdstip: van 4 augustus t/m 17 september 2023 di. t/m zo. van 11.00 uur tot 17.00 uur (maandags gesloten). Elke zaterdag avondopenstelling met livemuziek van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Hanzeconcert Lebuïnuskerk

Op zondag 6 augustus 2023 kunt u in de Lebuinuskerk om 14.00, 15.00 en 16.00 uur naar orgelmuziek luisteren tussen de bedrijvigheid van de Boekenmarkt door. Kom genieten van een breed palet aan klanken op dit historische en actuele rijksmonument. Als blijk van waardering kunt u Stichting Lebuinusconcerten steunen met een bijdrage in de collectebus. Programma van het Hanzeconcert:

14:00 Wietse Ouwejan: muziek van Schmidt, Rheinberger, Reger
15:00 Wibren Jonkers: muziek van Bach, Vaughan Williams, Peretti, Sweelinck
16:00 Teus de Mik: muziek van Walther, Olsson, Jongen, Van Eijken

Naast het Hanzeconcert speelt Jan Willem Achterkamp – voormalig Deventer stadsbeiaardier -op 6 augustus van 11.00-12.00 uur op het carillon van de Lebuïnuskerk. In de achtkantige lantaarn (1613) op de Deventer Lebuïnustoren hangt een beiaard – carillon – met 53 klokken. 30 daarvan werden in de jaren 1647/’52 gegoten door de Lotharingse gebroeders Hemony, ook wel de Stradivari van de klokkengietkunst genoemd.

Auteur signeer marathon     

Ter gelegenheid van de Deventer Boekenmarkt organiseert Boekhandel Broekhuis Deventer “signeren aan de IJssel” een ware auteur signeer marathon, waarbij er elk uur een nieuwe groep auteurs aanwezig is! Van thriller- tot feelgood auteurs: ze zijn er allemaal!

Tijdstip: 12.00 – 17.00 uur
Locatie: Boekhandel Broekhuis, Lange Bisschopstraat 7
Entree: Gratis

Mobiel Vinyl

Mobiel Vinyl voorziet met een warme sfeer publiek met muziek. Vanuit een Volkswagen camper draaien diverse DJ’s vinyl. Plof neer in een 70’s, 80’s setting op het terras, of stap in de bus en struin in de bakken met singeltjes naar jouw golden oldies. Een plek waar je heerlijk onderuit kunt hangen voor een chill moment met een boek en een kop koffie, of een pilsje met een hapje. Maar… pas op, het kan zomaar een feestje worden!

Tijdstip: 9.30 – 17.30 uur
Locatie: Onder de linden

Studio Tiep Miep

Naaistreek komt de bezoekers van de Deventer Boekenmarkt voorzien van gedichtjes op maat met de actStudio Tiep Miep. Al wandelend door het publiek worden de gesprekken gevoerd en de gedichtjes ter plekke op maat getypt. Vers van de pers poëzie met een theatrale twist.

Tijdstip: 9.30 – 17.30 uur
Locatie: Deventer binnenstad

Verhalen snacken

Snackgelok nodigt je uit om in een levensgroot patatbakje te gaan liggen om te luisteren naar een muzikale compilatie van audiofragmenten waarin mensen vertellen over hun drift om te consumeren en het geluk dat ze daaraan ontlenen. Je ‘snackt’ als het ware hun verhalen. Naast het genot komt ook de keerzijde van snackgeluk aan bod. Want wanneer is het genoeg?

Tijdstip: 9.30 – 17.30 uur
Locatie: Kapjeswelle (aan de IJssel)

Bewegen in het hier en nu!

Tijdens de boekenmarkt improviseert DansLab met dansen boeken. ‘Abstracte’ tekst en poëzie worden als inspiratie gebruikt voor beweging. Dit in combinatie met muziek. Alles is live geïmproviseerd en afgestemd op de locatie en gelegenheid en alle elementen hebben een spannende wisselwerking met elkaar.

Tijdstip: 13.00 – 15.30 uur performance van telkens een kwartier
Locatie: Brink – Wilhelminafontein

Boekenverkoop Lebuïnuskerk

Kleinschalige tweedehands boekenverkoop in de kerk.
Tijdstip: 12.00 – 17.00 uur
Locatie: Magistraatskapel van de Lebuïnuskerk