Schrijvers op het terras

Het wordt een zomers reisje

Schrijvers op het terras. Op het balkon van Mimik, bij Paamstra in het café, in de tuinkamer en op het terras van de Bibliotheek tref je van 14.30 tot 17.00 uur taalkunstenaars aan. Maarten Spanjer, Suzanna Jansen en Marc Daniel van Biemen hebben hun koffer gepakt en reizen van de ene naar de andere locatie met hun bonte bagage. Tijd voor lichte ironie, bizarre ontmoetingen, muziek, fijnzinnige vondsten, cabaret, wonderlijke en originele verhalen, vindingrijke invalshoeken en gloedvolle performances.

De 3 schrijvers reizen van de ene naar de andere locatie. Met hun bonte bagage: het woord is op zoveel manieren te verstaan en te beluisteren. Kies je favoriete plek, wie ga je treffen?

Suzanna Jansen

Auteur, journalist en meesterverteller Suzanna Jansen vertelt over ‘haar nieuwe boek, De omwenteling of de eeuw van de vrouw’ – ‘een familiegeschiedenis, waarin ze de afgelopen 100 jaar schetst vanuit het perspectief van vrouwen’

De Omwenteling Rode draad in ‘De omwenteling’ is het leven van Betsy Jansen-Dingemans, moeder van schrijfster Suzanna Jansen. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer.

In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk. Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid en hoeveel strijd het kostte zich daaraan te ontworstelen.

In haar boeken onderzoekt ze het verleden omdat ze het heden wil begrijpen. Het gaat haar om gewone mensenlevens, en hoe grote maatschappelijke ontwikkelingen daarop ingrijpen – armoede, de positie van vrouwen, de noodzaak om kunst te maken tegen de keer in, of wat er gebeurt als er in je land een oorlog uitbreekt.

Als verteller over haar werk biedt ze haar luisteraars een ander perspectief op onze tijd.

Marc Daniel van Biemen

Marc Daniel van Biemen zal enkele passages uit zijn boek Violist voorlezen waarna hij een stuk voor solo viool van Johann Sebastian Bach zal spelen. Aansluitend is er gelegenheid om een praatje te maken en signeert hij exemplaren van zijn boek. 

Marc Daniel van Biemen is eerste violist bij het Koninklijk Concertgebouworkest sinds mei 2012. Ook maakt hij deel uit van Camerata RCO en is hij primarius van het Alma Quartet, dat in 2014 de Prix de Salon won en vier hooggeprezen albums uitbracht.

In mei 2023 kwam bij uitgeverij Thomas Rap zijn boek Violist uit, waarin hij openhartig vertelt over zijn achtergrond en zijn leven als musicus.

Marc Daniel zal na zijn voordracht ook kort viool spelen!

Marc Daniel van Biemen heeft gestudeerd bij o.a. Jaap van Zweden en Herman Krebbers en aan de Yale School of Music in Amerika. In 2009 won hij de tweede prijs tijdens het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Ook won hij een speciale prijs tijdens het Fritz Kreisler Vioolconcours.

Hij bespeelt een Nicolò Amati-viool uit 1666. 

‘Mijn ouders speelden zelf in het Residentie Orkest en hadden veel vrienden in de kunstwereld. Als die kwamen eten, moest ik een showtje opvoeren. Ik zag laatst een filmpje waarop ik als kindje om half elf ’s avonds, ver na bedtijd, vol tegenzin een caprice van Paganini speel. Mijn pa zit stomdronken aan tafel. Als ik klaar ben, smijt ik mijn viool op de vleugel. Shit, dacht ik bij het terugzien: dit was mijn jeugd.

‘Door het schrijven kwam alles terug. Soms zat ik echt met hartkloppingen aan tafel. Toen mijn vader in 2007 overleed, viel er een last van me af. Vanaf dat moment was de viool mijn keuze, toen leerde ik pas van het instrument houden. Soms denk ik: ben ik niet onevenredig hard gedrild voor iemand die gewoon een tutti-speler in het orkest is geworden? Om mij heen zie ik mensen met zoveel plezier relaxed hun werk doen. Ik denk niet dat er bij hen ook een strijkstok op hun hoofd kapot is geslagen toen ze geen zin hadden om te spelen. Maar ik heb het ze ook niet gevraagd.’

Maarten Spanjer

Maarten Spanjer is niet alleen acteur en meester in het neerzetten van typetjes, maar ook een begenadigd schrijver en verhalenverteller. Hij kan putten uit een schat aan ervaringen, opgedaan in de voetballerij, acteurs- en schrijverskringen en uiteraard in het gewone leven. Hij kent deze werelden van binnenuit, maar is er door zijn nuchtere en satirische kijk altijd van buitenuit tegenaan blijven kijken. Dit levert meestal humoristische, soms ontluisterende, maar altijd boeiende  verhalen op. Wie naar hem luistert steekt er altijd wat van op, al is het maar dat humor altijd met zelfspot begint.

TijdMIMIK Balkon Terras
Achter de Muren Vispoort 8 -10
7411 SL Deventer
Boekhandel Praamstra  
Lange Bisschopstraat 1
7411 KG Deventer
Bibliotheek Terras Tuinkamer Stromarkt 18
7411PK Deventer
14.30 – 15.20 Maarten SpanjerSuzanna JanssenMarc Daniel van Biemen
15.20 -16.10Marc Daniel van BiemenMaarten SpanjerSuzanna Janssen
16.10 -17.00Suzanna JanssenMarc Daniel van BiemenMaarten Spanjer